Beauty

Baking Soda to the rescue!

Zoals ik in mijn vorige post al schreef, het is altijd handig om een doosje Baking Soda (zuiveringszout of bicarbonaat) in huis te hebben.
Te koop bij Amazing Oriental, Afro Indian Market, toko of drogisterij. Een doosje van 450 gram kost daar minder dan €1,50.

 • No Poo
  Ik probeer m’n haar zo min mogelijk te wassen, en als het even kan met siliconen-, parabenen- en sulfaat-vrije shampoo. Als ik dan toch na een feestweekend veel stylingproducten heb gebruikt, ga ik voor de ‘no poo’ methode. Maak tijdens het douchen een papje in een bakje van een paar eetlepels baking soda opgelost in water. Masseer dit in je hoofdhuid en laat even inwerken. Je haar wordt er wel dof van, dus naspoelen kan met appelazijn voor een mooie glans.
 • Droogshampoo
  Ook heb ik altijd een bakje met zelfgemaakte droogshampoo in de kast staan. Droogshampoo uit de winkel zijn vaak nogal chemisch en niet goedkoop. M’n hoofdhuidje gaat er ook van jeuken, dus heb ik een natuurlijk recept.
  Voor brunettes gebruik je één deel maizena, één deel baking soda en één deel cacaopoeder. Je kan het lang bewaren, mits je het goed afsluit, dus maak ik een flinke hoeveelheid. Door de cacao ruikt je haar ook nog eens lekker naar chocola. Wat ik er ook altijd aan toevoeg is volumepoeder.
  Als blondine kan je in plaats van cacaopoeder een beetje talkpoeder toevoegen, of een paar druppels essentiele olie met een geur die jij lekker vindt.
  Pak een grote makeup kwast en breng een laagje van de poedermix aan op je hoofdhuid, verplaats de scheiding van links naar rechts, herhaal en vergeet je achterhoofd niet. Een strooibus werkt ook goed, maar die kan je weer niet afsluiten…
  En met elke droogshampoobeurt geldt; breng het ’s avonds aan voordat je gaat slapen, zodat je tijdens het woelen in je slaap extra volume creëert als je ’s ochtends opstaat. Ga door je haar met je vingers of borstel, en ‘scrunch’ het een beetje omhoog voor optimaal effect.
 • Tanden bleken
  Neem een citroenpartje, en bijt hierin. Pak een oude tandenborstel en strooi hier wat baking soda op. Poets nu zachtjes je citroentanden en laat, al glimlachend, even inwerken en spoel je mond met water. Doe dit niet elke dag als je je glazuur te vriend wilt houden, maar één keer per week kan geen kwaad.
 • Schoonmaakmiddel
  Baking soda is een prima manier om je wasmachine en/of vaatwasser te reinigen. Gooi een schep direct in de machine en hanteer het programma met de hoogste temperatuur. Je oven en/of magnetron krijg je schoon door er een ovenvaste schaal in te zetten gevuld met een kopje baking soda opgelost in water. Ook deze apparaten stel je in op de hoogste temperatuur, en na een half uurtje kan je met een doekje alle viezigheid erin opvegen.
 • Kleding
  Je kleding kan er er ook schoon mee krijgen, of zweetgeuren en plekken eruit krijgen, aangezien baking soda ook werkt als geurvreter. Doe een beetje bij het wasmiddel, of smeer de oksels van de kleding er mee in voor het wassen. Er zijn nog zoveel huishoudtips; aangekoekte pannen, wc schoonmaken etc. maar daar is al zoveel over geschreven
  Oh, en zoals de naam al zegt, je kan er ook mee bakken ;).
Standaard