Cooking

Gỏi cuốn, Vietnamese lenterolletjes

Ik ben een avontuurlijke eter. Als klein meisje luste ik al veel, en alles dat ik niet kende, wilde ik proeven.
Ik kan me herinneren dat er een basisschoolklasgenootje bleef eten, m’n moeder had pasta gemaakt. Maar het vriendinnetje in kwestie wilde het niet eten, want ze kende geen paprika’s en luste geen ‘buitenlands’. Go figure.

Tegenwoordig doe ik graag avontuurlijk boodschappen bij Amazing Oriental. En (bijna) alles dat ik niet ken, belandt in m’n boodschappenmandje. Vooral als ik m’n weerstand voel zakken, ga ik voor de Aziatische keuken.
Ik had er rijstpapier gekocht om Vietnamese springrolls te maken. Als je er dan toch bent, koop een pakje baking soda. Dat is hier veel goedkoper dan in de supermarkt, en het komt in een van m’n volgende posts nog goed van pas!

Zaterdagmiddag, in de keuken aan de slag.

Je benodigdheden:

 • rijstvellen
 • mihoen
 • verse koriander
 • verse munt
 • paksoi
 • drie bosuitjes
 • sla
 • paprika
 • wortel
 • garnalen/rund/varken/vega-optie

En voor de dipjes:

 • ketjap manis
 • sojasaus
 • vissaus
 • fijngehakte hete peper
 • fijngehakte verse gember
 • fijngehakt knoflookteentje
 • fijngehakte pinda’s
 • chilisaus
 • sesamolie
 • suiker
 • limoen

Ik ben liever lui dan moe, dus kook ik de mihoen 5 minuten in een pan met een laagje water, schep het eruit, en zet er een stoomrek in voor de harde groenten zoals de wortel, paprika en het witte gedeelte van de paksoi en de bosui, die ik in lange repen heb gesneden. Stoom ze niet te lang!
Het water hergebruik ik nogmaals, om de rijstvellen in te dompelen – ook niet te lang, want ze worden vanzelf zachter.

Vul de vellen met wat mihoen, groentjes en in mijn geval garnaaltjes, doe de gehakte koriander, munt en een blaadje sla in en maak er een strak pakketje van.

Voor de dipjes, niet alles bij elkaar gooien in een bakje, maar doe wat verschillende mixen; lekker mengen en proeven… Ik had er teveel pepers ingedaan, en hoewel ik fan ben van pittig eten, was dit toch een tikkeltje too much!

PicMonkey Collage1PicMonkey Collage3

Voor de wat meer visueel ingestelden onder ons: Een stap voor stap video.

Standaard

Een gedachte over “Gỏi cuốn, Vietnamese lenterolletjes

 1. Pingback: Baking Soda to the rescue! | Myrthe Deluxe

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.