Shopping

Fietstassen, Lidl en Haagse Markt

Stap 1. Fietstassen.
Eigenlijk stap 1.1, want een fiets hebben waar fietstassen op passen is een essentieel onderdeel. Bij de Action heb je kekke exemplaren voor cheap.

Stap 2. Een boodschappen buddy.
Het nadeel van groente en fruit van de markt, is dat het per grote hoeveelheden gaat, en meestal is het eetrijp. Zonde om weg te gooien, ook voor de portemonnee. Door alles te delen, hoef je niks te verspillen.

Stap 3. Vertrouwen in de mensheid.

Stap 4. Profit.

Sinds ik op mezelf woon, ga ik bijna elke zaterdagmiddag met m’n moeder boodschappen doen. Tenzij ik te brak ben van Prosecco Friday, en zelfs dan komt mijn allerliefste moeder soms langs met extra groentjes en fruitjes.
Ga rond 15/16 uur in de middag voor de beste deals. Vier bakken aardbeien voor een euro bijvoorbeeld, ze zijn het liever kwijt dan rijk…

Onze eerste stop is bij de Lidl voor de nodige allerdaagse boodschapjes. Neem geen grote tas of rugzak mee, want die moet je, heel vervelend, in een kluisje stoppen. We verfrommelen onze linnen tasjes en sneaken langs de beveiliger. Groenten en fruit zijn er overigens ook beter en goedkoper dan de Appie. Het publiek is er wel anders dan in de Albert Heijn, maar met een goed stel oogkleppen op, merk je er weinig van.

Aan de kassa kan je extra geld pinnen – de rijen die voor de pinautomaten bij de markt staan, zijn gigantisch – dit scheelt weer een handeling! Oh, zorg er wel voor dat je de bon van de Lidl ergens anders bewaart dan bij je boodschappen, niks zo zonde als je spullen gejat worden en de dief er cash voor terug kan krijgen…
Sowieso sta ik er niet voor in dat je boodschappen niet gepikt worden, maar in de jaren dat ik deze formule hanteer, is het nog nooit mislukt. De boodschappen kunnen in de rechterfietstas.

De markt wordt nog volop verbouwd, en er is weinig plek om je fiets neer te zetten, maar probeer een muurtje te vinden, zet de fiets met de rechterfietstas tegen de muur, en de fiets van je partner in crime er tegenaan. Superonopvallend in stealth mode.

Met de tweede tas, lopen we onze kraamroute af. We hebben zo onze voorkeur, en de marktkooplui kennen onze strategie. Vier komkommers voor een euro? Ik twee komkommers, zij twee komkommers. Of courgettes, aubergines etc. En wat moet je nou met twintig chillipepers en drie bossen verse munt? Invriezen!
Harde uien onderop, en zachte frambozen bovenin de tas. Die prima in de linkerfietstas past na wat herorganisatie en proppen.
Bepakt en bezakt fietsen we richting huis, wellicht een beetje onstabiel, tot de volgende zaterdag!

Standaard